Menu

La qüestió internacional

Ara que, per fi, la separació de Catalunya és a l’agenda política de manera explícita, cal debatre el procés d’integració plena de Catalunya dins la comunitat internacional. Aquesta qüestió, que Espanya voldrà utilitzar per bloquejar les nostres aspiracions nacionals, gira al voltant de tres problemes que examino tot seguit.

1. La regulació del dret a l’autodeterminació

Des del 1960 les Nacions Unides han reconegut el dret a l’autodeterminació per a territoris colonials i per a pobles amb una situació d’explotació o subjugació completes. Catalunya no entra dins d’aquestes categories. Tanmateix, la seva constitució com a estat independent no vulneraria cap norma internacional: com va indicar el Tribunal Internacional de Justícia en una opinió emesa l’any 2010 sobre la secessió de Kosovo, encara que el sistema jurídic internacional no atorga explícitament el dret a autodeterminar-se, tampoc no prohibeix l’exercici de l’autodeterminació [...]

Carles Boix

Carles Boix es el Catedrático Robert Garrett de Política y Asuntos Públicos en Princeton University. Es licenciado en Derecho e Historia por la Universidad de Barcelona y doctor en ciencia política por Harvard University. Antes de enseñar en Princeton, fue profesor en Ohio State University y en la Universidad de Chicago. Es un Guggenheim fellow y un miembro de la American Academy of Arts and Sciences. Su investigación se centra en el análisis empírico de la democracia y en economía política comparada.
Sitio Web: www.princeton.edu/~cboix/
volver arriba
FaLang translation system by Faboba

LECTURAS RECOMENDADAS