Menu

La qüestió internacional

Ara que, per fi, la separació de Catalunya és a l’agenda política de manera explícita, cal debatre el procés d’integració plena de Catalunya dins la comunitat internacional. Aquesta qüestió, que Espanya voldrà utilitzar per bloquejar les nostres aspiracions nacionals, gira al voltant de tres problemes que examino tot seguit.

1. La regulació del dret a l’autodeterminació

Des del 1960 les Nacions Unides han reconegut el dret a l’autodeterminació per a territoris colonials i per a pobles amb una situació d’explotació o subjugació completes. Catalunya no entra dins d’aquestes categories. Tanmateix, la seva constitució com a estat independent no vulneraria cap norma internacional: com va indicar el Tribunal Internacional de Justícia en una opinió emesa l’any 2010 sobre la secessió de Kosovo, encara que el sistema jurídic internacional no atorga explícitament el dret a autodeterminar-se, tampoc no prohibeix l’exercici de l’autodeterminació [...]

Carles Boix

Carles Boix is the Robert Garrett Professor of Politics and Public Affairs at Princeton University. He graduated in Law and in History from the University of Barcelona, received his Ph.D. in government from Harvard and taught at The Ohio State University and the University of Chicago before joining Princeton. He is a Guggenheim fellow and a member of the American Academy of Arts and Sciences. He focuses his research on empirical democratic theory and comparative political economy.
Website: www.princeton.edu/~cboix/
back to top
FaLang translation system by Faboba

RECOMMENDED ARTICLES