Menu

La qüestió internacional

Ara que, per fi, la separació de Catalunya és a l’agenda política de manera explícita, cal debatre el procés d’integració plena de Catalunya dins la comunitat internacional. Aquesta qüestió, que Espanya voldrà utilitzar per bloquejar les nostres aspiracions nacionals, gira al voltant de tres problemes que examino tot seguit.

1. La regulació del dret a l’autodeterminació

Des del 1960 les Nacions Unides han reconegut el dret a l’autodeterminació per a territoris colonials i per a pobles amb una situació d’explotació o subjugació completes. Catalunya no entra dins d’aquestes categories. Tanmateix, la seva constitució com a estat independent no vulneraria cap norma internacional: com va indicar el Tribunal Internacional de Justícia en una opinió emesa l’any 2010 sobre la secessió de Kosovo, encara que el sistema jurídic internacional no atorga explícitament el dret a autodeterminar-se, tampoc no prohibeix l’exercici de l’autodeterminació [...]

Carles Boix

Carles Boix és el Catedràtic Robert Garrett de Política i Afers Públics a Princeton University. És llicenciat en Dret i en Història per la Universitat de Barcelona i doctor en ciència política per Harvard University. Abans d’ensenyar a Princeton, va ser professor a Ohio State University i a la Universitat de Chicago. És un Guggenheim fellow i un membre de l’American Academy of Arts and Sciences. La seva recerca se centra en l’anàlisi empírica de la democràcia i en economia política comparada.

Lloc Web: www.princeton.edu/~cboix/
Tornar al principi
FaLang translation system by Faboba

LECTURES RECOMANADES