Menu

Catalunya, estat de la Unió Europea?

En la seva campanya política de la por, els polítics del PP insisteixen a dir que Catalunya quedaria automàticament exclosa de la Unió Europea si es constituís en un estat sobirà. Més enllà del principi d’ordeno y mando, que fan servir com a últim recurs quan tota la resta falla, addueixen dos articles del Tractat de la UE. Primer, l’article 4.2, que indica que “la Unió respectarà les funcions essencials [dels estats membres], especialment les que tenen com a objectiu garantir la seva integritat territorial”. Segon, l’article 20, que estableix que “serà ciutadà de la Unió tota persona que tingui la nacionalitat d’un estat membre”.

L’article 20 del Tractat és, sens dubte, irrellevant per a la qüestió que ens ocupa. Introdueix un principi important: que la ciutadania europea deriva de i se superposa a la ciutadania estatal original i que, per tant, la UE protegeix els drets humans dels seus ciutadans (si cal contra els estats membres). D’aquesta declaració, però, no podem deduir res sobre la regulació d’un procés de creació d’un nou estat al si de la Unió, de la mateixa manera que, per exemple, no podem extreure cap conclusió sobre la mateixa questió mirant les normes europees que regulen quants representants corresponen a cada estat al Parlament Europeu [...]

Llegeix l'Article Complet (PDF publicat al Diari ARA)

Publicat al Diari ARA, 23 d’octubre de 2012

Carles Boix

Carles Boix és el Catedràtic Robert Garrett de Política i Afers Públics a Princeton University. És llicenciat en Dret i en Història per la Universitat de Barcelona i doctor en ciència política per Harvard University. Abans d’ensenyar a Princeton, va ser professor a Ohio State University i a la Universitat de Chicago. És un Guggenheim fellow i un membre de l’American Academy of Arts and Sciences. La seva recerca se centra en l’anàlisi empírica de la democràcia i en economia política comparada.

Lloc Web: www.princeton.edu/~cboix/
Tornar al principi
FaLang translation system by Faboba

LECTURES RECOMANADES